Pentru minte și suflet

1 Corinteni 13, actualizat

  Deși pot vorbi cinci limbi străine și pot aborda cu succes nenumărate subiecte de discuție, dacă nu am destulă dragoste cât să nu-i bârfesc pe alții, nu numai că vorbesc în gol, dar mai fac și rău pe deasupra.

  Deși citesc Biblia și știu versete pe de rost cu duiumul; deși mă rog în fiecare zi, am o credință mare și multe daruri spirituale, dacă nu am destulă dragoste cât să-mi sacrific din când în când propriile dorințe de dragul celorlalți, atunci nu se alege nimic de „spiritualitatea” mea.

 

  Și, deși muncesc pe rupte ca să-mi întrețin familia și, mai mult decât atât, fac donații pentru activități caritabile, dacă nu le arăt dragoste și bunătate celor de acasă și celor de la serviciu, toată strădania mea și spiritul meu de sacrificiu sunt ca și cum n-ar fi.

  Dragostea a avut o zi lungă și grea la serviciu și, totuși nu devine arțăgoasă și nu-i sare țandăra din orice. Dragostea se bucură atunci când celuilalt îi merge totul ca pe roate. Dragostea nu ține neapărat să aibă ultimul „răcnet” în materie de mașini, case sau alte chițibușuri. Dragostea nu insistă să facă pe șefu’ sau să aibă ultimul cuvânt.

 Dragostea nu este obraznică sau neîndurătoare, nu este egoistă, nu se plânge, nu aruncă vina pe celălalt și nici nu insistă să obțină numai ce vrea ea. Dragostea nu intră în panică atunci când lucrurile merg pe dos. Dragostea vede imediat ce este bun în oameni.

  Dragostea detestă bârfa și dorește să vorbească numai despre ce au oamenii bun în ei și despre ce fac ei bine. Dragostea știe că tot ce asculți, privești sau citești se vede în cine ești și ce faci, influențându-i pe alții fie în bine, fie în rău, și de aceea este foarte atentă la ce face cu timpul pe care îl are la dispoziție.

  Dragostea se adaptează la orice situație, și nu se lasă până când nu rezolvă orice problemă. Dragostea nu pune răul înaintea ochilor, ci se așteaptă la lucruri frumoase din partea celorlalți. Dragostea vrea ca toți ceilalți să-și fructifice talentul și îi susține cum știe ea mai bine. Dragostea nu-și iese din fire, nici măcar atunci când ceilalți se fac că nu știu ce-i de făcut. Dragostea nu se tot uită la ceas când stă de vorbă cu cineva.

  Dragostea nu dă greș niciodată, deși eu greșesc față de alții și alții greșesc față de mine. Fiecare are punctele lui slabe, cuvintele nu sunt întotdeauna cele mai potrivite; ceea ce facem, uneori mai mult strică decât ajută, iar socoteala de acasă nu este întotdeauna cu cea din târg.

  Suntem din fire slabi, ne mândrim câteodată crezând că le știm pe toate, când de fapt nu prea realizăm ce se întâmplă în lumea asta, ca să nu mai vorbim de lumea care va să vină. Dar când spiritul de dragoste al lui Dumnezeu se revarsă peste noi, asta schimbă totul.

  Suntem ca niște copii când este vorba despre ce înseamnă să arăți dragoste adevărată, dar Dumnezeu ne poate ajuta să creștem. Fără El nu prea pricepem noi ce este dragostea și ce contează cel mai mult în viață. Dar atunci când vom locui în Împărăția Sa – despre care Isus a spus că deja se află în noi – vom putea vedea lucrurile așa cum le vede El, și vom înțelege rostul lucrurilor, vom ști ce să dăm la o parte și ce nu, și vom trăi cu adevărat în iubire.

  Sunt multe lucruri bune și frumoase pe lume, dar nici unul nu este la fel de bun sau de important ca DRAGOSTEA !


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.