Editorial

Beneficiile empatiei

Toată lumea este familiarizată cu ideea de empatie, definită cel mai adesea drept acea capacitate de „a te pune în locul celuilalt”, însă nu toţi suntem conştienţi de importanţa ei, ca ingredient vital în toate aspectele vieţii noastre.

 

Există multe definiţii şi multe moduri de a explica empatia, însă ideea de bază este că aceasta reprezintă capacitatea de a te conecta şi de a înţelege trăirile şi sentimentele celuilalt ca şi cum ar fi ale tale, de a fi atent la ceea ce îţi transmite atât verbal, cât şi non-verbal, fără a cădea în capcana de a-l judeca sau de a-l critica. A fi empatici nu înseamnă neapărat a fi de acord cu ceea ce gândeşte cel de lângă noi sau cu felul în care percepe lucrurile, ci de a-i înţelege simţămintele, felul în care le trăieşte şi în care îl afectează; într-un cuvânt, este abilitatea de a „a te pune în locul celuilalt”, de a vedea pentru un moment „prin ochelarii altuia”.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au observat că empatia susţinută şi dezvoltată încă din primii ani de viaţă are un impact considerabil asupra sănătăţii în perioada adultă. Bebeluşii se nasc cu abilitatea de a fi empatici; ei simt împreună cu alţi bebeluşi care plâng, spre exemplu, şi uneori încep să plângă sau mimica lor exprimă parcă durerea simţită de alţii, chiar dacă nu ştiu să interpreteze sau să decodifice trăirile celuilalt bebeluş. Un copil care nu îşi dezvoltă empatia şi faţă de care nimeni nu demonstrează empatie (izolându-l din punct de vedere social sau neglijându-l) este predispus mai mult decât alţii la riscul de a suferi boli cardiace, diabet, obezitate,boli mintale și dependenţe de anumite droguri şi substanţe.

Cum putem dezvolta empatia? În primul rând, prin ascultare, însă nu de orice fel, ci una atentă, activă şi plină de interes. Apoi, prin observare. Nu toţi oamenii sunt la fel de deschişi încât să poată exprima în mod direct ceea ce simt; în aceste cazuri, rolul unui observator discret, capabil să observe o problemă incipientă sau o durere ascunsă este foarte important. În mod sigur, există multe metode de a dezvolta empatia şi multe moduri de a da dovadă de ea, dar cea mai frumoasă cale de a te bucura de beneficiile ei este punerea ei în practică.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.