Editorial

Despre mișcare

Dacă secolul XX, a fost marcat de căutările şi cercetările pentru o alimentaţie cât mai sănătoasă, secolul XXI, se propune a fi un secol în care, pe lângă accentul pus asupra alimentaţiei, să se pună accentul şi pe mişcare, pe exerciţiul fizic.

 

Mișcarea fizică este unul dintre factorii cei mai importanţi pentru menţinerea şi recâştigarea sănătăţii. Toţi centenarii, fie că sunt din tribul Hunza din Caşmir, fie din munţii Caucaz, din Bulgaria sau din alte părţi ale lumii, au un factor comun: fac mişcare, muncesc până la bătrâneţe şi mai ales străbat distanţe destul de mari pe jos. Muşchii corpului, dacă nu sunt folosiţi, se atrofiază.

 În afară de munca fizică, unii încearcă să suplinească mişcarea prin sporturi de tot felul. Adesea însă, diversele sporturi nu aduc prea multe foloase sănătății: mii de oameni, care au nevoie să facă mişcare, stau şi privesc la un grup mic de oameni care practică un anumit sport și care au nevoie de odihnă.

Ce poate face mişcarea? Copilul Amundsen era foarte debil şi mama sa, avea grijă să-l înfofolească, atât când ieşea afară, cât şi la dormit. Dar acest băieţaş era pasionat după biografiile unor călători şi exploratori celebrii. Iar pe Nansen îl avea ca exemplu viu, aşa că s-a hotărât şi el să devină un explorator polar. Pentru aceasta, însă trebuia să se călească. A început să doarmă iarna cu fereastra deschisă şi să facă gimnastică în mod regulat. Când a fost chemat să fie încorporat în armată, la examinare, medicul militar a chemat în grabă pe toţi ofiţerii, spunându-le: „Veniţi să vedeţi un tânăr armonios dezvoltat!” Copilul acela slăbuţ, prin exerciţii şi prin călire la frig, ajunsese neîntrecut.

Săptămâna aceasta avem ocazia de a aplica câteva principii pentru a ne îmbunătăți sănătatea: câte un principiu pentru fiecare zi. 

 

 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.