Pentru minte și suflet

O ființă așa de minunată!

„Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” (Psalmi 139:14)

Dacă ți-ai putea folosi toți mușchii corpului în același timp și în aceeași direcție, ai putea mișca până la 25 de tone. Mușchii reprezintă în medie 40% din greutatea corpului.

  Cel mai rapid mușchi al corpului tău este cel folosit pentru a clipi. Acesta te ajută să clipești de până la cinci ori pe secundă. Pentru a vorbi folosești nu mai puțin de 72 de mușchi ai feței și ai limbii.

  Cel mai puternic mușchi al corpului, dacă ținem seama și de mărime, este mușchiul maseter, pe care îl folosești pentru a mesteca. Și limba conține mușchi puternici și foarte des folosiți, ei fiind necesari atât pentru a vorbi, cât și pentru a mesteca mâncarea.

  Din musculatura netedă fac parte și mușchii care ridică firul de păr, făcându-ți „pielea de găină”. Fiecare fir de păr este dotat cu propriul său mușchi microscopic.

  Cel mai harnic mușchi rămâne cel cardiac. El se poate încorda de până la trei miliarde de ori în cursul unei vieți și poate pompa mii de litri de sânge pe zi.

  Mersul biped necesită multă putere: pentru a face un pas folosești peste 200 de mușchi. Un om face într-un an aproximativ 2,5 milioane de pași. Este nevoie de putere și pentru a sta în picioare: mușchiul soleus, aflat în partea de jos a gambei, trebuie să fie foarte puternic din moment ce luptă cu gravitația în fiecare secundă petrecută în picioare. Dacă nu ar fi acest mușchi, ai cădea pe spate de fiecare dată când încerci să te ridici.

 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.