Pentru minte și suflet

Despre priorități

Un profesor de filosofie stătea în fața clasei având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenți dacă borcanul era plin și aceștia au convenit că era plin. 

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin, iar aceștia au fost din nou de acord că era plin. 

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stau lucrurile, iar aceștia au răspuns în cor: Pliiiin!

Profesorul a scos de sub catedră două căni cu suc pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenții au râs.

Acum, a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, aș dori să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră. Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre, și că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viața voastră ar fi tot plină.  Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi: serviciul, casa, mașina, iar nisipul este restul lucrurilor mărunte. Dacă veți începe cu nisipul, a continuat el, nu veți mai avea unde să puneți mingile de golf și pietricelele. 

La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acordă atenție lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ți controale medicale periodic, ieși cu prietenul /  prietena / soțul / soția în oraș… Vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine știe ce dispozitiv sau altceva. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, căci ele contează cu adevărat. Stabilește-ți prioritățile … restul e doar nisip.

Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de suc. Profesorul i-a răspuns zâmbind: Mă bucur că mă întrebi asta. Ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viața ta, este loc întotdeauna pentru două căni de suc, împreună cu un prieten.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.