Pentru minte și suflet

Suficiente locuri de vizitat în veșnicie

Astronomii împart stelele pe o scară a luminozității și strălucirii. Ei le numesc pe cele mai strălucitoare, stele de primă magnitudine. Sunt numai 20 de stele de felul acesta. Următoarele stele ca strălucire se numesc stele de magnitudinea a doua. Apoi vin stelele de magnitudinea a treia, și așa mai departe până la cele de magnitudinea a șasea, cele mai șterse stele pe care le putem vedea cu ochiul liber. Din acel punct, putem să vedea alte stele numai prin telescop, dar scara continuă până la magnitudinea 20.

Primii astronomi au folosit instrumente primitive pentru a scruta cerul și pentru a găsi locul stelelor. Ei au numărat exact 5119 stele – stele pe care le putem vedea cu ochiul liber, de la prima magnitudine până la magnitudinea a șasea. În 1610, cu ajutorul unui telescop primitiv, Galileo a descoperit mii de stele care nu au putut fi observate înainte. Din acea zi până astăzi, numărul stelelor descoperite a ajuns de la 5119 la miliarde de stele.

Astronomii estimează că galaxia noastră  – „Calea Lactee” – are 100 de miliarde de sori sau stele. Fotografiile cerului înstelat noaptea, făcute cu cele mai mari telescoape, arată cel puțin 500 de milioane de alte glaxii. Unii estimează ca ar fi chiar un miliard de galaxii. Acum să presupunem că fiecare galaxie nu are mai multe stele decât a noastră. Asta ar însemna că sunt cel puțin 100 de miliarde de miliarde de stele. În acest punct este mai sigur să spui că indiferent cât de avansate vor fi instrumentele noastre telescopice, nu vom fi niciodată în stare să numărăm toate stelele.

Dacă te gândești cum poate fi scris 100 de miliarde de miliarde, ia o foaie de hârtie și după cifra 1 scrie 22 de zerouri. Numele oficial al acestui număr este de 100 de quintilioane. Asta înseamnă multe stele, și este numai numărul estimativ a ceea ce poate fi acolo sus.

Ieremia, fără ajutorul vreunui instrument uman dar cu ajutorul unei viziuni cerești, a declarat că „oștirea cerului nu se poate număra.” (Ier. 33:22). Ce-ar fi dacă fiecare dintre aceste stele ar avea câte o planetă sau două sau cinci sau șase sau mai multe de explorat? Crezi că vor fi destule locuri de vizitat în veșnicie?


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.