Editorial

Editorial februarie

Am auzit recent pe cineva spunând: “Sunt liber, şi fac ce-mi place!”

V-ar plăcea să trăiţi într-o lume în care fiecare să facă ce vrea? Întrebarea nu este  dacă v-ar plăcea să faceţi ce vreţi, deoarece ştiu că tentaţia este să răspundeţi afirmativ. O altă întrebare ar fi: V-ar plăcea ca şi ceilalţi să facă ce vor? Formula pentru libertate “fiecare să facă ce vrea” este la prima vedere ademenitoare, dar ea duce de fapt la cea mai drastică intoleranţă. Fără discuţie nu este bine ca fiecare să facă ce vrea, ci să fie o lege bună pentru toţi pe care să o respecte toţi. 

Există oare pentru noi oamenii, vreo lege mai bună decât Legea divină a celor zece porunci? După cum se ştie, poruncile Decalogului sunt împărţite în două: primele patru se referă la relaţia omului cu Dumnezeu, iar ultimele şase la relaţia lui cu semenii. Ultimele şase au intrat în legile popoarelor în diferite forme, şi ignorarea lor aduce penalizarea imediată. Nu la fel stau lucrurile în cazul primelor patru porunci. Pe acestea oamenii şi-au permis să le desconsidere. Şi este de întrebat: Cu ce drept facem selecţie între articolele de Lege divină? Pe ce criterii judecăm ce trebuie să păstrăm şi ce să îndepărtăm din ea?

Sigur că oamenii sunt liberi să facă ce legi vor, chiar şi legi împotriva Legii lui Dumnezeu, dar sunt responsabili de urmări. Bunul simţ ne spune însă că s-ar cuveni ca oamenii să lase cele zece porunci, pe care Biblia zice că “Dumnezeu le-a scris cu degetul Său”, aşa cum au fost ele scrise. Ne putem închipui că Dumnezeu a greşit când le-a scris aşa, şi că acum oamenii trebuie să le “dreagă”? Fiecare legiuitor poate modifica legea pe care a dat-o el, şi nu are dreptul de a modifica o lege pe care a dat-o altcineva. Aşadar să-L lăsăm pe Dumnezeu să schimbe Legea Sa dacă vrea El, dar El n-o va schimba căci Legea Sa Îl reprezintă pe El, şi El este acelaşi ieri şi azi şi în veci.

Omul înţelept îşi găseşte bucuria în ascultarea de voinţa lui Dumnezeu exprimată în Legea Sa, căci adevărata libertate nu este să faci ce vrei, ci să faci ce spune El. Şi Dumnezeu ştie ce spune…


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.